Filet z piersi z kurczaka po hawajsku

Prosta ale jakże smaczna alternatywa dla tradycyjnego schabowego z niedzielnego obiadu.

Filet z piersi z kurczaka po hawajsku

Filet z piersi z kurczaka po hawajsku

Składniki:

  • około 200 g piersi z kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 plastrów ananasa
  • 5 plastrów sera żółtego np Gouda
  • 1 całe jajko
  • bułka tarta – około 10 łyżek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa złocista do kurczaka, przyprawa do pieczonych ziemniaków, czubrica, oregano, bazylia, zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przygotować w taki sposób jak klasyczne schabowe. Na desce rozłożyć pokrojoną pierś, przyprawić wedle gustu, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Rozbite mięso obtoczyć w jajku, bułce tartej i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Aby kotlety wyszły soczyste należy je smażyć z każdej strony tylko jeden raz do całkowitego zarumienienia.
Ziemniaki pokroić ćwiartki i lekko podgotować w osolonej wodzie. Półtwarde ułożyć  na blaszce, posypać przyprawą do pieczonych ziemniaków, solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Pod koniec pieczenia wstawić kotlety z ułożonym ananasem i plastrami sera żółtego i podgrzać do momentu rozpuszczenia się i zarumienienia sera.

You may also like...